top of page

PASAULINĖ DIABETO DIENA

![endif]--![endif]--![endif]--![endif]--![endif]--![endif]--![endif]--

Lapkričio 4 dieną Klaipėdos miesto savivaldybės Tarybos posėdžių salėje vyko konferencija Pasaulinei diabeto dienai paminėti. Konferenciją organizavo Klaipėdos diabeto klubo pirmininkė Kristina Daugintienė ir Klaipėdos valstybinės kolegijos Sveikatos mokslų fakulteto lektorė Vida Stončienė. Skaityti pranešimus buvo pakviesta nemažai svečių – gydytojų, visuomenės sveikatos biuro atstovų, sveikatos priežiūros bei produktų specialistų, studentų.

Klaipėdoje 1990 m. įkurtas Klaipėdos miesto sergančiųjų cukriniu diabetu klubas „CD‘‘. Klubas vienija cukriniu diabetu sergančius žmones. Čia kalbama apie CD (cukrinio diabeto) diagnostiką, gydymą, ligos kontrolę bei profilaktiką. Vyksta mokymai apie tai, kokią įtaką ligos eigai turi sureguliuota mityba, fizinis aktyvumas, kuo pavojingos komplikacijos, kaip jų vengti. Rengiami įvairūs susitikimai su medikais, diabetologu, ligos kontrolės priemonių specialistais. Organizuojamos įvairios šventės, išvykos. Klubas yra Lietuvos diabeto asociacijos (LDA) narys.

Kasmet, minint pasaulinę diabeto dieną, klubas organizuoja akcijas nemokamiems gliukozės kiekio kraujyje tyrimams atlikti. Taip siekiama atkreipti dėmesį į pagrindinius cukrinio diabeto rizikos veiksnius ir skatinti žmones kuo anksčiau pradėti rūpintis savo sveikata.

Klubo bendruomenėje visada laukiami žmonės, kuriems diagnozuotas arba įtariamas cukrinis diabetas (CD), sergančiųjų šeimos nariai ar jų artimieji. Aktyviai dalyvaujant ligos pažinime, gydyme, bendradarbiaujant su gydytojais ir pasirinkus tinkamą režimą, kuris atitinka individualius kiekvieno diabetu sergančiojo poreikius bei gyvenimo būdą, galima išvengti daugybės komplikacijų ir gyventi aktyvų, sveiką gyvenimą.

„CD“ klubo pirmininkė ir visų klubo narių vadovė, užtarėja ir kelrodė žvaigždė – Klaipėdos valstybinės kolegijos absolventė – Kristina Daugintienė – malonus ir šiltas žmogus, kuriam rūpi, kuris neabejingas ir visada pasiruošęs padėti.

Konferenciją pradėjo ir sveikinimo žodį tarė Klaipėdos valstybinės kolegijos Sveikatos mokslų fakulteto dekanė Vida Staniulienė.

Diabetas - lėtinė liga, sutrikdanti angliavandenių, baltymų, riebalų apykaitą organizme.Tai įvyksta dėl kasos hormono insulino trūkumo. Susergama tada, kai sutrinka organizmo gebėjimas panaudoti gliukozę. Liga atsiliepia visoms organų grupėms, taip pat ir širdies ir kraujagyslių sistemai. Apie širdies ir kraujagyslių stiprinimo programą pristatymą skaitė Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro bendruomenės sveikatos stiprinimo skyriaus vedėja – Vaida Burinskaitė

Diabetu serga daugiau kaip 400 milijonų žmonių visame pasaulyje. Deja, šie skaičiai didėja. Įvertinant pasaulinę diabeto grėsmę visuomenėje kasmet kuriamos diabeto profilaktikos, kontrolės ir gydymo programos. Ieškoma sprendimų, kurie pagerintų sergančiųjų gyvenimo kokybę. Apie CD paplitimą Lietuvoje ir kitose šalyse pranešimą parengė Klaipėdos valstybinės kolegijos Sveikatos mokslų fakulteto BPS IV kurso studentė Edita Jasčėnskaitė.

Kalbant apie cukrinį diabetą, dažniausiai minimas per didelis cukraus kiekis kraujyje – hiperglikemija. Tačiau mažas cukraus kiekis – hipoglikemija - padaro ne mažiau žalos organizmui. Apie tai pranešimą pristatė KUL gydytojas-endokrinologas Arūnas Pangonis.

Sergantieji šia klastinga liga žino, kad gyvybiškai svarbu yra prižiūrėti ir sekti odos vientisumą, nes pasekmės būna skausmingos ir fatališkos – gali net tekti amputuoti galūnę.

Didelio susidomėjimo sulaukė UAB Molnlycke health care atstovė Rimantė Ladyšienė. Ji papasakojo apie diabetinės pėdos opos gydymą ir pristatė specialius kremus, tepalus bei tvarsčius, kurie padeda prižiūrėti ir saugoti odą nuo pažeidimų, o atsiradus opai, gydyti.

Gydytojas-nefrologas, privačių dializių pradininkas Lietuvoje Vaclovas Vainauskas buvo pakviestas kalbėti labai aktualia diabetu sergantiems tema „Diabetas ir inkstai“. Ypač informatyvi paskaita apie ligos poveikį inkstams, reikiamus tyrimus, simptomus ir gydymą, abejingų nepaliko. Po paskaitos netilo klausimai, į kuriuos gydytojas su malonumu atsakė.

Renginį užbaigė KUL gydytoja-neurologė Kristina Prūselaitienė su pranešimu apie diabetinę neuropatiją.

Tądien Klaipėdos savivaldybės Tarybos posėdžių salė buvo sausakimša. Į renginį atvyko „CD“, Glaukomos klubo nariai ir miesto svečiai. Viso renginio metu atėjusieji nemokamai galėjo pasitikrinti savo cukraus kiekį kraujyje.

Renginio tikslas buvo atkreipti dėmesį į ligą, kuri pretenduoja tapti net septintaja mirtingumo priežastimi pasaulyje. Renginio organizatorės šiuo susibūrimu norėjo sutelkti sergančiuosius, jų šeimos narius, bendraminčius ir visus, kuriems rūpi, suteikti naujų žinių ir atnaujinti jau esamas, skatinti būti bendruomeniškais. Tikslas buvo pasiektas, pasibaigus oficialiai programai, konferencijos dalyviai dar ilgai dėkojo organizatorėms Kristinai Daugintienei ir Vidai Stončienei. Klubo „CD“ fotografas fiksavo įsimintinas akimirkas.

Konferencijos akimirkos


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page